Hoe gezond is je mond?

Prins Hendrikstraat 183​ | 4835 PN Breda​ | breda@kiesz.nl ​| 085 – 015 00 54

Heb je enig idee? Je staat er niet bij stil maar je mond is enorm belangrijk.Je eet,praat,lacht,zingt en zoent met je mond.Maar wist je ook dat er een relatie bestaat tussen een gezonde mond en een gezond lichaam?

Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel.

Maar aandoeningen in de mond kunnen ook problemen veroorzaken in de rest van het lichaam. Bacteriën uit de mond komen in de bloedbaan terecht en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Een zwangere vrouw met parodontitis heeft twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.

En neem bijvoorbeeld diabetes, volksziekte nummer 1. Meer dan een miljoen Nederlanders lijdt eraan, soms zonder het te weten. Mensen lopen vaak rond met problemen in de mond zonder dat ze een link leggen naar diabetes. Diabetes vergroot de kans op allerlei klachten en ontstekingen in de mond. En die kunnen ook weer leiden tot verdere ontstekingen in het lichaam. Daarnaast kan een ontsteking in de mond er voor zorgen dat je je bloedsuikerspiegel niet onder controle krijgt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met diabetes (suikerziekte) een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen hebben dan mensen zonder diabetes. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen verergeren en omgekeerd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken (problemen bij de regulering van bloedglucosespiegels).

Tijdens zwangerschap bestaat als gevolg van hormonale veranderingen niet alleen een hoger risico op tandvleesontstekingen: als de tandvleesontsteking ernstig wordt, hebben sommige zwangere vrouwen een verhoogd risico op een vroeggeboren baby met een laag geboortegewicht.

Recent is gebleken dat een slechte mondhygiëne en parodontitis bacteriën longontsteking kunnen veroorzaken, met name bij patiënten met een verhoogd risico. Dit risico kan worden verminderd door uitgebreide gebitsreiniging door de mondhygiënist en verbetering van de mondhygiëne.

Parodontitis wordt tegenwoordig in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct. Er is echter nog uitgebreider onderzoek nodig om het oorzakelijk verband aan te tonen. Als er al parodontitis of gingivitis aanwezig is zal dit verergeren door ziekten zoals diabetes type 1, kanker en AIDS.

Ook door schadelijke gewoonten (roken, alcohol en stress) zal de situatie in de mond nadelig beïnvloedt worden. Tevens kan medicijngebruik de mondgezondheid sterk beïnvloeden. Sommige medicijnen veroorzaken een droge mond, omdat ze de werking van de speekselklieren beïnvloeden.

Neem direct contact op

Wil je meer weten over onze praktijk voor mondhygiëne in Breda of over onze diverse behandelingen? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken via 085 – 01 50 054 of per mail via breda@kiesz.nl.